Bij de Vaillant aroTHERM warmtepompen (buitenunits) kunnen bij het verwarmen of koelen de fluistermodus worden geactiveerd. In de fluistermodus heeft het product een verminderde geluidsemissie, die door een beperkt compressortoerental en een aangepast ventilatortoerental wordt bereikt.
Geluidsvermogen en geluidsdruk
Het verschil tussen geluidsvermogen en geluidsdruk:
- Geluidsvermogen is de geluidenergie aan de bron, onafhankelijk
van afstand. Geluidsvermogen wordt niet waargenomen.
- Geluidsdruk is het geluid dat wordt ervaren en wordt beïnvloed door de omgeving (reflectie) en afstand tot de bron.
Vanaf 1 januari 2021 geldt volgens het Bouwbesluit een bepalingsmethode - voor het geluidsniveau buiten de scheidingsconstructie van een bouwwerk opgestelde installaties - voor warmte- en/of koudeopwekking.
De maximum geluidsdruk wordt gemeten op de perceelgrens waar een verblijfsruimte is. Een tuin is ook een verblijfsruimte. Praktijkmeting is alleen noodzakelijk als er een klacht is of als de opdrachtgever eist dat er een meting wordt gedaan bij oplevering. Er wordt geadviseerd om een 3dB(A) stillere warmtepomp te kiezen om een overschrijding van de norm in de praktijk te voorkomen.
Geluidsreflectie
Bij de plaatsing van de warmtepomp dient rekening te worden gehouden met de invloed van geluidsreflectie. Door reflectie wordt het geluid versterkt en heeft hierdoor invloed op de waarneming.
Zo heeft men geen reflectie bij een opstelling van de warmtepomp in het vrije veld (Q=2), enkele reflectie bij plaatsing nabij een muur binnen 3 meter (Q=1) en nog meer reflectie bij plaatsing in een hoek (Q=1/2), bijvoorbeeld bij plaatsing nabij een combinatie van muur en schutting. Als we het geluidsvermogen van onze warmtepompen uitwerken naar geluidsdruk (wat door mensen wordt waargenomen) krijgen we de waarden uit de volgende tabel.Hierbij is rekening gehouden met de reflectie en de afstand van de warmtepomp.